onsdag den 7. juli 2010

Fourth of July

Jeg havde egentlig tænkt mig at skrive noget om min hverdag her i Jews for Jesus’ syvetagers bygning på Manhattan, men tiden er skredet en anelse, der har ikke været meget fritid, og når den har været der, har jeg prioriteret at se byen, læse om den m.m. Og i mellemtiden har det været den 4. juli, og den dato kræver ekstra opmærksomhed.

Det første, der skete, havde ikke noget med datoen, men til gengæld med ugedagen at gøre: det var søndag, og vi tre danskere tog klokken tolv sammen med nogle af de andre i huset i kirke i Brooklyn, én af de fem “boroughs” (bydele, Manhattan er en anden af disse), NY består af. Brooklyn er afroamerikanernes store sted (udover Harlem på det nordlige Manhattan), og Brooklyn Tabernacle var klart domineret af velklædte sorte mennesker i alle aldre. Der var dog også hvide, heriblandt den højtråbende, dramatiserende pastor. Et kor på over hundrede medlemmer fyldte det meste af scenen i den flotte teatersal (som var kirkens egen!). Musikken svarede til den overdådige bygning: det startede med en halv times gang-i-den-gospel, og efter en pause med meddelelser fortsatte det et kvarter med rigtig smuk sang. Herefter den overdramatiserede prædiken, som til slut blev akkompagneret af toner fra elklaveret. Pastoren sluttede af med at tilbyde alle nye et kram, så det skulle vi da prøve …

Vi kom først hjem omkring klokken tre, og så skulle det gå hurtigt med at slappe af og få lidt mad indenbords, inden der klokken fire var “chapel” for os alle i huset. Chapel har vi næsten hver dag – vi mødes på 2. etage, som er “the chapel”: et mødelokale med stolerækker, og tilbeder og lovsynger Gud – men denne dag var det udvidet til at vare halvanden time, så der var dejlig meget tid til sammen med Gud og hinanden at blive klar til vel nok kampagnens højdepunkt: “the fourt of July sortie”. Denne dag kommer cirka en million amerikanere ud på Manhattans vestkyst for at se et overdådigt fyrværkeri sendt op fra Hudson, vandet der skiller staterne New York og New Jersey. Og derfor skulle vi alle på gaderne for at dele pjecer ud til folk og forsøge at komme til at tale med dem om troen på Gud. Det var en spændende aften, man mødte en masse forskellige typer, heriblandt en del af dem, man ellers troede, kun fandtes på film. Det var nemt at finde jøder i menneskemylderet, men det var to muslimske piger, jeg kom til at snakke med. De ville vide, hvorfor vi kristne havde så mange forskellige bibler: Markus, Lukas og så videre.

En dag med mange indtryk, og jeg var godt smadret, da jeg klokken 1.30 var færdig med sammen med Reggie at rydde op i de fyrre-halvtreds tasker med traktater. Men dagen efter var fridag – igen en dag i Brooklyn, men det er en helt anden historie …

Ingen kommentarer: